Categories Podręczny zielniczek

Hibiskus – aromatyczny grzaniec ozdobny

Posted on   /  Skomentuj on Hibiskus – aromatyczny grzaniec ozdobny

Hibiskus – aromatyczny grzaniec ozdobny

Malwa sułtańska – czyli popularny Hibiskus w oranżerii prezentuje się cudnie na tle kwitnących Storczyków. Czerwony ma jednak jeszcze jedną, dodatkową zaletę, o której dziś parę słów w zielniczku.

Powszechnie mówi się o nim herbatka – napar z suszonych kwiatów Hibiskusa jest lekiem na wiele dolegliwości. W północnej Afryce zwłaszcza w Egipcie i krajach Bliskiego Wschodu niezwykle popularny pod nazwą Karkade albo Czerwone złoto faraonów. Muzułmanie piją go zamiast wina, którego spożywać nie mogą, bo zakazuje im tego religia. Zarówno na ciepło, jak i na zimno, mocno zaparzone i obficie posłodzone kwiaty pomagają gasić pragnienie i doskonale orzeźwiają. Choć najbardziej znaną odmianą Hibiskusa jest odmiana o czerwonych kwiatach, równie często Hibiskus posiada kwiaty białe – ponoć nawet zdrowsze, bo zawierają więcej witaminy C, różowe albo żółte. Od dawna nie rośnie dziko, uprawia się go w niemal wszystkich krajach Azji i w Sudanie. Kwiaty zaś skrywają samo zdrowie i choćby dlatego warto mieć tę roślinkę w domu…

Jakie działanie ma herbatka z Hibiskusa inaczej herbatka egipska?

Ze względu na olbrzymią zawartość witaminy C napar pomaga wzmacniać organizm i chroni przed różnymi infekcjami. Dodatkowo mówi się, że oczyszcza krew, wzmacnia wątrobę, poprawia trawienie, wspomaga pracę nerek, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu, wspiera spalanie tłuszczu, może być również stosowany do dezynfekcji, bo ma działanie bakteriobójcze. Hibiskus zawiera dużo wapnia, kwasów organicznych i przeciwutleniaczy.

Sposoby przygotowania.

Oprócz naparu, z kwiatów Hibiskusa można robić dżemy, galaretki, soki i syropy. Liście dodaje się do sosów i sałatek. Gdy kwiaty zwiędną i powstanie z nich kielich, można je ususzyć. Herbatkę przyrządza się zarówno z suszu, jak i ze świeżych kwiatów. Wystarczy zalać je wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Pierwsze parzenie charakteryzuje się bardzo intensywnym, nieco cierpkawym smakiem. Drugie i każde kolejne jest zdecydowanie łagodniejsze, a herbatka nie traci przy tym swoich walorów. Łyżeczkę suszu można również dodać do zwykłej herbaty.

Pyszny, aromatyczny grzaniec.

Napar z kwiatów Hibiskusa wyśmienicie smakuje z miodem, który dodatkowo potęguje jego dobroczynne działanie. Odrobina imbiru, kilka goździków i parę kropel rumu to już rozgrzewający raj dla podniebienia, doskonały na długie jesienno-zimowe wieczory z książką. Na zimno z lodem sam napój kwiatowy stanowi doskonałe orzeźwienie w upalne, letnie dni – tak właśnie piją go w Afryce.

Smacznego!

Posted on   /  Skomentuj on Hibiskus – aromatyczny grzaniec ozdobny

Tags
Podaj dalej
gravatar image
By

Zawsze sceptycznie odnosiłam się do medycyny alternatywnej. Nie wierzę w nic, co nie jest poparte twardymi naukowymi danymi. Nie wierzę więc, że nowotwory, choroby krążenia, alergie i inne poważne paskudztwa można wyleczyć wyłącznie ziółkami. Interesuję się jednak roślinami, które to leczenie mogą wspomagać, wpływając na nadwerężony układ immunologiczny. Lata współpracy ze specjalistami medycyny konwencjonalnej w ramach mojego zawodu pozwoliły mi zanurzyć się w tej dziedzinie. Często konfrontuję swoje spostrzeżenia z ich opinią. Bo natura może pomagać i szkodzić w leczeniu, o czym wielu szamanów zapomina.

Related Posts

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *